vrijdag 17 maart 2017

Johannespassie van J.S. Bach

Datum: 
 vrijdag 17 maart 2017
Tijdstip: 
 20:00 uur
Locatie: 
 St Maartenskerk Tie
Prijs: 
 € 27,00 voorverkoop € 24,00

De Johannespassie van J.S. Bach in een unieke uitvoering
 
Dit jaar is het 500 jaar geleden dat Luther zijn 95 stellingen op de deur van de slotkapel in Wittenberg spijkerde. Het begin van de Reformatie.
Dit feit wordt op vrijdag 17 maart a.s. herdacht in de St Maartenskerk met een bijzonder concert, Bachs fantastische Johannespassie in de allereerste versie uit 1724, gezongen en gespeeld door het Margaretha Consort. Dit is een professioneel ensemble dat zich toelegt op het met veel kwaliteit en passie uitvoeren van vocale muziek uit de Barokperiode.
 
De “oerversie” van de Johannespassie horen we in een reconstructie van de hand van één van onze eigen organisten, Pieter Dirksen, die internationale faam geniet als Bach-specialist. Hij leidt deze uitvoering – net als Bach zelf indertijd – vanachter het clavecimbel. Er zijn prachtige solisten te horen zoals Jan van Elsacker (Evangelist), Joachim Höchbauer (Christus) en Marjon Strijk (sopraan). Bach had in 1724 een klein maar fijn ensemble tot zijn beschikking, en ook nu zijn er slechts tien zangers en evenzoveel instrumentalisten.
 
In tegenstelling tot de groots opgezette Matthäuspassie is de Johannespassie een meer intiem stuk – denk maar aan de beroemde tenoraria met twee viola d’amores. De Johannes is veel meer kamermuziek, hoewel het Passieverhaal muzikaal misschien nog dramatischer en intenser gebracht wordt dan in de Matthäus. De basis vormt daarbij de onveranderde Evangelietekst (Johannes 18-19) in de vertaling van Maarten Luther.
Omdat in de St Maartenskerk al jaren geen Bachpassie heeft geklonken  mag niemand muziekliefhebber en/of bewonderaar van Bachs muziek deze unieke uitvoering missen.
 
Vrijdag 17 maart a.s. om 20.00 uur, St Maartenskerk Tiel, toegangsprijs € 27,-- (incl. koffie /thee).
Bij aanmelding vóór 13 maart via PassiemuziekTiel@gmail.com geldt een gereduceerde prijs van € 24,--.
 

terug