zondag 11 december 2022

Carols-kerstconcert Tiels Madrigaal Koor en Chantiel

Datum: 
 zondag 11 december 2022
Tijdstip: 
 16:00
Locatie: 
 St. Maartenskerk

Op 11 december vindt een bijzonder kerstconcert plaats in de St.Maartenskerk, waarbij het Tiels Madrigaal Koor o.l.v. Gonny van der Maten en Chantiel o.l.v. Stijn Bruning beide te horen zijn. Tijdens het concert voor Oekraïne traden beide koren op en ontstond het idee om een keer samen iets te doen. De keuze viel op een kerstconcert.
We hebben een prachtig kerstprogramma voor u uitgekozen, zeer gevarieerd, met muziek uit verschillende landen en in verschillende talen, maar eerlijk is eerlijk, de Engelse muziek overheerst. Want Engeland is toch wel hèt land als het gaat om koormuziek, en speciaal dan ook nog wat betreft de Christmas Carols.
Drie van deze Carols zingen we met beide koren. Een feest om te doen, en hopelijk voor u ook een feest om te beluisteren.
Naast uitbundige muziek zijn er ook ingetogen stukken te horen, zoals het verstilde A boy was born van Britten en Reger’s Unser lieben Frauen Traum. Beide componisten verrassen door de eenvoud en de bijzondere samenklanken. In Reger’s compositie wordt een droom van Maria beschreven, maar in het Magnificat van Andriessen is ze zelf aan het woord. Deze Lofzang van Maria in het Latijn is letterlijk overgenomen uit de Bijbel. Zij zingt dit lied op het moment waarop ze verneemt dat ze in verwachting is. En aangezien er geen muziek overgeleverd is bij deze tekst, heeft het heel veel componisten geïnspireerd tot het schrijven van passende noten. Zo ook de Nederlandse componist Hendrik Andriessen.
Rheinberger gebruikt de melodie waarop deze Latijnse (en later Duitse tekst) eeuwenlang is gereciteerd, in zijn Magnificat-Sonate voor orgel. Hij omspeelt de melodie op velerlei manieren. Jonathan Kooman zal dit stuk spelen.

Chantiel laat u van drie prachtige melodieuze nummers genieten, waarbij John Rutter als geen ander laat horen hoe de Engelse carol-traditie tot de dag van vandaag springlevend wordt gehouden.

En uiteraard is er in dit concert sprake van engelen en herders. Die horen bij het kerstverhaal. We zingen er van in de carol “Angels, from the realms of glory”: aan het begin van het concert op muziek van John Gardner, en later in het programma zingen we erover op muziek van Nicholas Scott-Burt.
Leuk om te vergelijken hoe verschillend beide componisten te werk gingen met dezelfde tekst.

In de Pastorale van Reger horen we de herders (= pastors) voorbij komen.

En het slotstuk van vanmiddag zouden we eigenlijk buiten moeten zingen, aanbellend aan iedere voordeur. De kinderen die dat doen zijn bereid, tegen een kleine vergoeding van appels of geld, u een vrolijk kerstfeest en een gelukkig nieuwjaar te wensen.

De toegang is gratis; er is een tekstboekje verkrijgbaar voor 2 euro. Aan de uitgang is er een collecte om de onkosten te bestrijden.

 Gonny van der Maten 
 

terug