woensdag 16 november 2016

V&T: de kunstwerken van Pieter Bruegel, de oude

Datum: 
 woensdag 16 november 2016
Tijdstip: 
 20:00 uur
Locatie: 
 Drumptse Hof, Balije 1, 4003 GA Tiel

Dit jaar is het 450 jaar geleden dat de beeldenstorm door de Lage Landen raasde (1566).
De gevolgen daarvan zijn nog altijd goed zichtbaar in het interieur van kerken die meegegaan zijn met de Reformatie, zoals ook de Tielse St. Maartenskerk. Deze beeldenstorm is echter opgestoken vanuit de Zuidelijke Nederlanden. Ook de stad Antwerpen heeft er zwaar onder te lijden gehad. Tegelijk was deze bloeiende havenstad een centrum van kunst en cultuur. Vanuit Antwerpen kreeg bijv. Pieter Bruegel († 1669) als kunstschilder naam en faam. Hij werd wel de nieuwe Jeroen Bosch genoemd. En nog altijd hebben een aantal van zijn werken iconische waarde, bijv. De toren van Babel, Dulle Griet, de val van Ikarus, Boerenbruiloft. En natuurlijk ook zijn kersttaferelen, zoals: de volkstelling te Bethlehem en de kindermoord van Herodes te midden van Vlaamse winterlandschappen.
De kunst van Bruegel pakt al bij de eerste oogopslag. Maar wie zich gaat verdiepen in de gebeurtenissen van zijn tijd en de betekenis van de symboliek gaat nog veel meer ontdekken.
Graag nodig ik u uit voor deze ontdekkingstocht in het werk van deze grote kunstenaar.
We komen bij elkaar op de woensdagavonden van 2 november, 16 november, 30 november en 14 december, aanvang 20.00 uur in de Drumptse Hof.
Graag tevoren even opgave doen bij Leen de Ronde, tel. 634090 / 06 - 2830 2624

terug