Groene Kerk Nieuwsbrief voorjaar 2021 Groene Kerk Nieuwsbrief voorjaar 2021
GroeneKerken wil jou met deze nieuwsbrief inspireren om een groene kerk te worden en te blijven!


 
God in de supermarkt
De lente is begonnen! Alles buiten wordt weer groen.
Deze maand kijken we hoe groen en duurzaam jij jouw spullen inkoopt. Welke keuzes maak jij, bijvoorbeeld in de supermarkt? Donderdag 15 april kun je daarover een informatieve en actieve webinar volgen. Doe je mee?
 
Inspiratie
 
 
Spullen…

Vorige week zat een groot containerschip vast in het Suezkanaal. En opeens beseften we hoeveel spullen we met z'n allen over de hele wereld vervoeren.

In haar boek 'De verborgen impact' stelt Babette Porcelijn dat wij als consumenten veel invloed hebben op klimaat en milieu: wij creëren de vraag naar producten. 

Vaak proberen we de negatieve impact van de producten op het klimaat te verkleinen, door bezig te zijn met de zichtbare gevolgen, zoals verpakkingen, benzine, laders in het stopcontact, enzovoorts. Maar 80% is verborgen impact, de impact op het klimaat tijdens de productie van de spullen en het vervoer. Bijvoorbeeld CO2 uitstoot,
(plastic)vervuiling, bodemerosie, ontbossing en watergebruik.
Onze spullen (dus elektronica, meubels, speelgoed, gadgets, enzovoorts) hebben de grootste negatieve impact op het klimaat en milieu, meer nog dan autorijden, onze kleding of onze woning. 

Kan de bijbel ons inspireren om het anders te doen? 
In Mattheüs 6:24 staat: 'Niemand kan twee heren dienen. Je kunt niet God dienen en het geld.' 
Vertaald naar onze tijd, zou dat kunnen zijn: Houd op met je gerichtheid op het verzamelen van spullen. Je kunt niet God dienen en je spullen. Want, waar je schat is, zal ook je hart zijn.

De zestien grootste zeeschepen ter wereld stoten samen evenveel zwavel uit als alle auto’s bij elkaar. En er varen wereldwijd niet zestien, maar 50.000 vrachtschepen rond met grondstoffen en spullen. Voor ons…
 
Groene tip van de maand
 
Duurzamer leven, hoe doe je dat?
Alfred Slomp (van 'God in de supermarkt') vroeg het tien duurzame pioniers en schreef hierover het boek 'Het groene normaal'. 

Je kunt dit boek, samen met je werkgroep of kring, lezen en bespreken aan de hand van drie webinars. 
 1. Bezinning: kijk eerlijk naar je levensstijl en waar die onrecht doet aan mensen, dieren en de natuur.
   
 2. Vernieuwing: een ander leven, met respect voor de natuur, is wel degelijk binnen handbereik.
   
 3. Verwondering: een leven in evenwicht met de natuur en onze naasten begint bij verbondenheid met Gods liefde.

Bestel het boek en bekijk de webinars.
 
Nieuws
Klimaatalarm: terugblik gebedsbijeenkomst
Zondag 14 maart sloegen we klimaatalarm in Nederland. We lieten horen dat klimaatproblemen urgent zijn en alle aandacht verdienen van de overheid. Met het klimaatalarm riepen we kiezers op om te stemmen op partijen en politici die staan voor duurzaamheid.

Op meerdere locaties door heel Nederland en gewoon vanuit huis hebben heel veel mensen hun stem laten horen.

GroeneKerken organiseerde met verschillende christelijke organisaties een online gebedsbijeenkomst. We hopen dat je met ons hebt mee gebeden. Was je er niet bij? Dan kun je de gebedsbijeenkomst terugkijken.
Kijk de gebedsbijeenkomst terug
 
De Tiny Church in Almere draait mee met de zon
 
In het tijdschrift Woord & Dienst vertelt dominee Pieter ter Veen uit Almere het verhaal van zijn Tiny Church: ‘De kerk draait mee met de zon. Daardoor leveren de zonnepanelen 30% meer energie. En het levert leuke verrassingen op: als je een tijdje binnen bent, kom je op een andere plek naar buiten.’
 
Lees mee en laat je inspireren
Nieuws van het GroeneKerken team
 

Laat ons weten waar jouw kerk mee bezig is!

Op onze website hebben we alle groene kerken verzameld. Het zijn er 324! Je kunt lezen hoe al deze kerken groen en duurzaam bezig zijn.
Staat jouw kerk er ook bij? Stuur ons dan een update:
 • Welke groene dingen hebben jullie gedaan de afgelopen tijd?
 • Welke duurzame acties staan voor de komende tijd op jullie planning?

Met die gegevens kunnen wij onze website weer up to date maken. En dat is mooi voor het netwerk van groene kerken: zo weten andere kerken jullie te vinden als ze meer willen weten over een onderwerp dat jullie al hebben aangepakt. En andersom kunnen jullie juist gebruik maken van de expertise van andere kerken.
 
Naar het overzicht van alle groene kerken

Het GroeneKerkenteam blijft in beweging

Projectleider Matty verwacht in mei een kindje, daarom zal Hanna van der Horst haar taken waarnemen tot en met november.
En in het kort de verdere taakverdeling:
 • Maaike houdt zich bezig met relatiebeheer.
 • Leanne organiseert activiteiten zoals de webinars.
 • Annelies verzorgt de communicatie.

Ook kunnen we niet zonder onze twee vaste vrijwilligers. Jan Vroonland, onvermoeibaar als het gaat om samenwerking tussen verschillende religies op het thema duurzaamheid. En Jan van 't Loo, hij ondersteunt ons bij verbeteringen rondom tekst en vormgeving. 

Met dit ambitieuze team, inspireren we jouw kerk graag tot het zetten van duurzame stappen! 
 
 
 
Nieuwe groene kerken
We verwelkomen deze maand vijf nieuwe groene kerken:
 1. Protestantse Gemeente in Drachten (PKN)
 2. PKN de Open Hof in Drunen
 3. Lokhorstkerk in Leiden
 4. De Fontein (PKN Groningen)
 5. Protestantse gemeente ’s Gravenzande (PKN)
 

De protestantse gemeente in Drachten is dit jaar groene kerk geworden. In aanloop daarnaartoe zijn er verschillende stappen gezet. Zo werden er op dankdag druiven gepland bij de kerk. Afgelopen december konden gemeenteleden ook een stekje van de wijnstok ophalen en thuis planten. Gemeenteleden worden zo op een laagdrempelige manier betrokken bij duurzaamheid. Hopelijk plukken ze er in de komende jaren de vruchten van!


De Open Hof in Drunen wil een ontmoetingsplek zijn waar mensen God kunnen zoeken. Ze zetten zich in om Gods liefde te laten zien in de plaatselijke samenleving. Naast de kerk is een ecologisch en biologische samentuin aangelegd. Een mooie plek waar het verduurzamen samenkomt met ontmoeting.
 
 
Ook groene kerk worden?
 
Ben jij al een tijdje bezig met duurzame activiteiten en veranderingen binnen jouw kerk, maar staan jullie nog niet bij ons op de kaart? 
Vul het aanmeldformulier in en voeg je bij het netwerk. Samen kunnen we een positief voorbeeld zijn in de samenleving. 
 
Meld je aan als groene kerk
 
Een kijkje in de toolkit: Eerlijke kleding
Welke keuzes maak jij als het gaat over jouw kleding? Stel jij jezelf de vraag: wie heeft mijn kledingstuk gemaakt en heeft die persoon daar ook een eerlijke prijs voor gekregen?

Als je op zoek bent naar biologische en fair trade kleding die er goed uitziet, dan zijn er genoeg opties. In onze toolkit vind je websites en tips die je verder helpen. 
Bekijk de tips voor eerlijke kleidng
Agenda
 
Webinar GroeneKerken
Bewust inkopen: 'God in de supermarkt'
donderdag 15 april 2021, 20:00 - 21:30 uur
Workshopleider: Alfred Slomp, hij is bekend van 'God in de supermarkt' en zet mensen aan het denken over de mogelijkheden om bewust inkopen te doen.
Meld je aan voor deze webinar
 
E-mailcursussen ‘Aan de slag met duurzaamheid’
Wil je iets (meer) doen met duurzaamheid in jouw kerk? Maar weet je niet goed wat je volgende stap zou kunnen zijn? Start dan met één van de e-mailcursussen van GroeneKerken. 
Je meldt je aan voor een thema uit de Toolkit en vervolgens helpen wij je iedere maand om stappen te zetten. Je leert in de cursus alles over het gekozen thema, voert overzichtelijke opdrachten uit en deelt je resultaten in het netwerk. 
Meld je aan voor de e-mailcursus
 
GroenGelovig 2021
vrijdag 28 en zaterdag 29 mei
Op 28 en 29 mei is GroenGelovig er weer, het grootste christelijke evenement rondom duurzaamheid in Nederland. In een interactieve online bijeenkomst gaan we vanuit verschillende invalshoeken aan de slag met het thema 'AARDEN'. Houd de website in de gaten voor meer informatie en de start van de kaartverkoop.
Website GroenGelovig
 
Veerkrachtige kerk - online avonden
woensdagen: 21 april, 19 mei en 16 juni, 20:00 - 21:30 uur
Tearfund organiseert inspiratieavonden voor kerken. Hoe zijn we kerk in een tijd van crisis én daarna? Ontdek hoe jij en je kerk een bron van hoop en herstel kunnen zijn, dichtbij in je eigen buurt. Verdiep je in hoe veranderingen kunnen plaatsvinden. En hoe dat samengaat met plezier en ontspannenheid.
Meer informatie en aanmelden
 
Blijf op de hoogte

Groenekerken is er voor alle kerken die actief aan de slag willen gaan met duurzaamheid, sociale rechtvaardigheid en het vergroenen van de eigen gemeenschap.

GroeneKerken is een initiatief van Kerk in Actie, Tearfund en Maatschappij van Welstand.

terug