Een bijzondere tijd... (13)

Een bijzondere tijd... (13)
Blind vliegen?

Dat klinkt gevaarlijk. En dat is het ook. Je ziet niet wat je doet. Terwijl je wel met iets spannends bezig bent. Iets wat niet bij onze natuurlijke vaardigheden hoort. Blind vliegen.

Je hoorde de laatste tijd wel eens, dat er op zicht gevlogen wordt. Daarmee waren dan de maatregelen rond corona bedoeld. Er wordt gereageerd op de ontwikkelingen van dit moment. Op dat wat je ziet. Normaal plan je veel verder en heb je allerlei hulpmiddelen zoals de radar bijvoorbeeld. Of nauwkeurige weersvoorspellingen. Maar die zijn er niet. Je kijkt om je heen hoe anderen het doen. Er worden heel uiteenlopende keuzes gemaakt. Welke daarvan uiteindelijk goed uitpakt weten we nu niet. Er zijn landen die strenge maatregelen getroffen hebben en die nu maar heel weinig nieuwe besmettingen hebben. En er zijn landen waar amper maatregelen getroffen zijn en waar het nu heel erg mis gaat. Alleen, is daarmee nog helemaal niet duidelijk, wat dat voor gevolgen over een half jaar heeft. We weten het gewoon niet.

We ontwikkelen beleid, maar vliegen daarbij op zicht. En er staat nogal wat op het spel. Het gaat om mensenlevens, om overbelasting van vitale beroepen, om grondrechten als godsdienstvrijheid of privacy of het recht om te demonstreren. Hoe zwaar weet het ene tegenover het andere? Als het inperken van grondrechten (voor een bepaalde tijd) ervoor zorgt dat er minder mensen overlijden is de keuze misschien nog wel snel gemaakt. Maar zoals gezegd: we vliegen behoorlijk blind. En andersom: een versoepeling ligt bij de tegenwoordige lage besmettingscijfers voor de hand. Maar hoe groot is de kans dat het toch weer mis gaat? En dan?

Grote ethische en morele vragen staan op de agenda. Maar de antwoorden geven wij op dit moment meestal niet zoals we dat graag zouden willen. Niet op basis van een uitvoerig denk- en discussieproces maar in snelle reacties op basis van actuele getallen. Uiteraard met de best mogelijke wetenschappelijke onderbouwing van de experts. Op deze manier bouwen wij aan onze toekomst…

Maar al te graag zou ik dat anders zien. Ik wil mij keuzes spiegelen aan de waarden die voor mij van belang zijn. De waarden die ik vanuit mijn geloof heb. De waarden van liefde, de schepping, gerechtigheid.

In een crisis moet er snel gehandeld worden – juist dan is een goed kompas nodig. Het denkwerk mag dan misschien even op de achtergrond komen, maar het moet wel doorgaan. Anders hebben wij nog jaren met keuzes te maken, die in een blinde vlucht gemaakt zijn…
Detlef Bohlken

 
terug